Dec 14, 2010

CONTEST Mana hilang DUIT KASUT??

[Sticky Post sehingga 17 Disember 2010, Sila skrol ke bawah untuk Latest Entry]


Ada sebuah masaelah.

Ali ingin membeli sepasang kasut yang harganya RM97.00.


Ali tiada duit lalu dia meminjam daripada maknya sebanyak RM50 dan daripada kakaknya pula sebanyak RM50.

Seterusnya, dia pergi ke kedai dan membeli kasut tersebut. Baki RM3 diberikan kepada maknya RM1, kakaknya RM1 dan dia menyimpan lagi RM1.

Lalu dia mengira hutang kepada maknya tinggal lagi RM49 dan kepada kakaknya juga RM49. Setelah dicampur RM49+RM49+RM1 = RM99.. Bukan RM100.

Soalannya disini, kemana menghilangnya RM1 lagi. Sampai sekarang Ali masih pening dan biol untuk memikirkan masaelah dia ni.. Ada sesapa yang sudi bantu Ali?

---------


Hadiah kepada sesiapa yang dapat membantu Ali mencari kemana hilangnya lagi RM1 tu saya akan berikan TopupRM5 percuma!(untuk 3 PEMENANG) Hoho... Best kan? Tapi, kene lah patuhi syarat-syarat dibawah ni dulu?..Sonang aja syaratnye.. (^_^)

Syarat-syarat penyertaan:

  1. Adalah follower blog ni.. (yang belum follow dipersilakan follow lah yer..)
  2. Copy soalan di atas dan dipersilakan berikan jawapan di entry blog anda.
  3. Sila maklumkan link entry jawapan tersebut di ruangan komen untuk saya memilih jawapan yang betul+tepat+kreatif+menarik. Menjawab dengan kaedah penceritaan amat digalakkan!
  4. Jika lebih daripada 3 jawapan yang tepat diterima, saya akan memilih 3 jawapan pertama yang menjawab dengan tepat sebagai PEMENANG.
  5. Tarikh tutup penyertaan adalah sehingga 16Disember 2010 ini dan 3 blogger yang memberi jawapan yang paling best(betul+tepat+kreatif+menarik) akan diumumkan pada 17Disember 2010.
Ada apa-apa soalan boleh tanya di bahagian komen.. Jom join! ^^,

[UPDATED: Link entry jawapan peserta contest pada ruangan komen akan disembunyikan sehingga 16Disember bagi megelakkan kebocoran jawapan.. komen bukan berbentuk jawapan akan di'aprove' dan dipaparkan seperti biasa]

16 comments:

ahsfantasy24 said...

nice entry.. ^^,

relevan said...

Kasihan Ali..

student said...

Ryu,

Thanks.. terima kasih.. :)

student said...

releven,

Kasihan bang..
Marilah kita membantu Ali..:)

Lady SharpShouter said...

kompius baca soklan.terus tatau nak jwb camne.haha

aleeya husnan said...

Dah siap.

http://detik-hati-aleeya.blogspot.com/2010/12/kontest-ke-mana-hilang-duit-kasut.html

student said...

Lady,

ada jawapannya tu..cuba fikir tenang-tenang, betul-betul..hee..

All d best! ^_^

student said...

Lady,

ada jawapannya tu..cuba fikir tenang-tenang, betul-betul..hee..

All d best! ^_^

~kamila~ said...

assalam..
jalan-jalan kat blog orang lain,lepas tu jumpa tentang contest ni..
nak jadi peserta boleh?

link:
http://ceriawarnapelangi.blogspot.com/2010/12/contest-mana-hilang-duit-kasut.html

Anwar Naim said...

bley join erk..

Anonymous said...

sebagai guru matematik..konsep yg perlu ditekankn ialah operasi tambah dan tolak.selain itu benda ini perlu diterangkan menggunakan kaedah yg maujud, yakni nampak.
bila 50+50 hasilnya akan menjadi seratus.100 - 97 = 3. rm3 itu perlulah dibahagi sama rata kepada ibu dan kakak dan dapatlah hasil seorang rm1.50.sebenarnya hutang kepada mereka adalah rm1.50 dan bukan 49.kerana 49 + 49 akan jd 98.bknnya 99 ataupun seratus.tol x?

student said...

Anwar,

boleh ajew.. amat dialu-alukan.. ^_^

student said...

anonymus,

cuba kamu buat entry khas jawapan tu..kalau nak terangkan untuk kelihatan maujud dengan letakkan gambar pun lagi baik..

dah dekat-dekat jawapan tu.. :)

Anonymous said...

x payah susah pikir,,,,,rm 1 tu ade pada Ali,,dh terang2 d sebut dalam citer tu.....

by
muflis ceramic

Duniaku said...

Dah jawap..=)

http://teratakku-duniaku.blogspot.com/

student said...

anonymus,

dijemput terangkan dan bagi pencerahan dengan hikmah dan dalam entry..amat dialu-alukan.. ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...