Aug 16, 2009

Telefon bimbit punca pengguna mudah lupa


MELBOURNE - Satu kajian mendapati pengguna muda telefon bimbit kerap mempunyai ingatan kurang baik, tindak balas yang perlahan terhadap masa dan membuat banyak kesilapan.

Satu kajian di kalangan 300 pelajar berumur 12 hingga 14 tahun dari 20 sekolah swasta dan negeri di Melbourne baru-baru ini menunjukkan kanak-kanak yang banyak menggunakan telefon bimbit kemungkinan mengorbankan ketepatan bagi mencapai kelajuan.

Kajian oleh penyelidik dari Monash University itu menunjukkan kanak-kanak disifatkan sebagai pengguna telefon bimbit yang tinggi kemungkinan besar mempunyai kurang ingatan, bertindak perlahan terhadap sesuatu tanggungjawab dan melakukan lebih banyak kesilapan daripada para pelajar yang kurang menggunakan telefon bimbit.

*sumber Kosmo

Kalau nak diikutkan, kesan sampingan daripada penggunaan handphone/telefon bimbit ni memang dah diperkatakan daripada dulu lagi. Tapi, situasi sekarang ni kalau dilihat penggunaan telefon bimbit ni dah jadi macam 1 keperluan untuk perhubungan. Erm, ada cadangan atau penyelesaian ke?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...