Nov 6, 2010

Banjir besar - Bersabarlah

Salam takziah saya buat sahabat-sahabat di Perlis dan Kedah yang sedang diuji dengan banjir. Bersabarlah kalian, kerana saya jua turut pernah mengalami perkara yang sama.

Disini saya kongsikan pengalaman saya dan keluarga buat tatapan semua.

....

Pada akhir tahun 2006 dan awal tahun 2007 iaitu bermula dari 19 Disember 2006 sehingga 16 Januari 2007, Kota Tinggi telah dilanda banjir paling besar dalam sejarahnya. Banjir gelombang pertama pada 19 Disember telah menenggelamkan hampir keseluruhan bandar Kota Tinggi termasuklah bank, kedai-kedai dan kompleks membeli-belah. Namun banjir gelombang kedua bermula dari 11 Januari 2007 lebih dahsyat kerana menenggelamkan tempat yang tidak ditenggelamkan sebelumnya sehingga hampir menerjah masuk ke Hospital Daerah Kota Tinggi (HDKT). Hampir 12,000 orang dipindahkan ke pusat-pusat pemindahan yang terpaksa dibuka dua kali kerana banjir telah melanda sebanyak dua kali. Banjir pada kali ini telah mencatatkan sejarahnya kerana air Sungai Johor telah naik sehingga 5.45 meter berbanding rekod tertinggi yang pernah dicatatkan sebelum ini iaitu 4.9 meter.
Rumah saya (yang terletak kira-kira 1 KM daripada Sungai Johor) turut tenggelam dalam banjir ini. Maka di sini saya siarkan beberapa keping gambar yang sempat ahli keluarga saya rakamkan.
Gambar yang diambil dari atas bot. Satu tingkat rumah ditenggelami air.
Ruang tamu - selepas banjir surut.
Halaman rumah selepas banjir surut - sofa itu asalnya ada di ruang tamu.
Halaman rumah - basikal disaluti lumpur tebal

Kedua-dua kenderaan ini tenggelamKeadaan di dapur - sesudah banjir surut.

Di bawah tangga - mesin basuh itu asalnya daripada dapur

bilik tiduroperasi membersihkan rumah sesudah banjir surut
Siapa sangka Kota Tinggi boleh banjir sebegini teruk? Bahkan - kami sekeluarga sama sekali tidak menyangka bahawa air boleh naik setinggi siling rumah - kerana sebelum ini jika hujan lebat sekalipun, air hanya akan bergenang di jalanraya.


Pengalaman berada di pusat pemindahan banjir selama beberapa malam - juga aktiviti membersihkan rumah yang penuh dengan lumpur tebal ( juga bau yang kurang menyenangkan) adalah perisitwa yang akan terus kami kekal di ingatan.Jika sebelum ini, kami hanya melihat orang lain rumahnya ditenggelami air - kali ini giliran kami pula diuji.


"Sesungguhnya keadaan kekuasaanNya apabila Ia menghendaki adanya sesuatu, hanyalah Ia berfirman kepada (hakikat) benda itu: ” Jadilah engkau! “. Maka ia terus menjadi." (36 : 82)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...