Aug 15, 2009

Belasungkawa Ustaz Asri Rabbani

eluhuran budi Allahyarham Ustaz Asri akan senantiasa dikenang -foto blog Ustaz Asri

BELASUNGKAWA

USTAZ ASRI RABBANI (3 Ogos 1969- 13 Ogos 2009)

BERITA kematian di bulan Syaaban sekali lagi menyentap di hati. Pemergian mengejut Ustaz Asri Ibrahim, teraju utama kumpulan Rabbani jam 10.30 pagi 22 Syaaban adalah perkhabaran yang cukup sedih kerana Allahyarham adalah seorang insan yang sangat istimewa, luhur budi perkerti, penuh hemah bila menyusun kata dan amat disayangi di kalangan rakan artis.

Terngiang-ngiang bait lagu 'Pergi Tak Kembali', 'Intifada', 'Qiblat', 'Suara Takbir' dan alunan zikrullah yang dititipkan oleh Allahyarham.

Kumpulan nasyid Rabbani.Kemunculan Rabbani yang turut dianggotai oleh Mohd. Asri Baidul @ Ubaidullah, Azadan Abdul Aziz, Muhammad Luqman Abd Aziz, Muhammad Rithauddeen Yaakob, Mohamad Afandi Shahbudin, Ahmad Shafie, Nazrul Azhar Tamrin dan Zulkiflee Azman begitu unik kerana ada konsep tersendiri

Sebaik membuka blog peribadi Dr Asri, (asrirabbani.blogspot.com) setiap patah perkataan bagai menggambarkan peribadi arwah selama 40 tahun di bumi ini. Jelas sekali kehadirannya sebagai penyanyi, sahabat, suami, ayah, adik, abang dan anak cukup disenangi. Hilangnya akan selalu dirindui....

"Aku adalah pengejar syurga akhirat, bagiku dunia ini adalah tempat mempersiapkan segala sesuatu untuk meraih syurga akhirat; aku yakin bahawa syurga akhirat tidak akan pernah dapat aku raih kecuali aku boleh menikmati syurga dunia terlebih dahulu. Maka rumah dan keluargaku adalah syurga dunia paling indah buatku. Tempat kerja syurga dunia harianku. Tetangga, masyarakat,dan bangsa adalah syurga duniaku yang lebih luas. Ke manapun dan sampai bila-bila pun syurgaku selalu bersamaku."

Begitulah pembuka kata blog Allahyarham Ustaz Asri.

Ramadhan yang akan menjelma selang beberapa hari lagi akan membuat kita lebih mengingati Ustaz Asri kerana kegemersikan, kesyahduan ayat-ayat Quran alunannya sudah begitu sebati dengan kita.

Justeru bila saja perkhabaran tentang pemergian Ustaz Asri diterima, ramai wartawan yang tidak dapat menahan sebak dan menitiskan air mata rasa kehilangan.

Memetik kata arwah Ustaz Asri tika ditanya bagaimana dia menjaga ukhuwah antara anggota kumpulan Rabbani. Kata arwah, "semuanya dianggap bagai teman sejati dan saling membantu dan mengingatkan masa susah dan senang."

TINGGAL KENANGAN...Saat-saat bahagia bersama anak-anak

Dan itulah yang diterapkan di dalam menjalin semangat persahabatan antara sembilan anggota Rabbani.

Kini hanya wajah-wajah sugul keluarga tersayang, teman dan taulan mengiringi pemergian arwah dengan doa agar ditempatkan bersama roh-roh yang baik.

Pernah beberapa kali ketika buntu mengalami kesulitan hidup, arwah sering berpesan, "walau selama manapun kita hidup, penghujungnya pasti mati. Jadi jangan lupa bawa bekalan untuk pulang. "

Begitulah sikap arwah yang paling diingati. Apa saja yang dilakukan, dia akan tetap selitkan nasihat berguna. Walaupun sedang berjenaka, arwah akan tetap berpesan agar buat kebaikan.

Anak bongsu Allahyarham Ustaz Asri...Hamdi Rabbani yang berusia 4 tahun

Ustaz Asri dilahirkan pada 3 Ogos 1969 di Klang, Selangor. Beliau mempunyai 13 orang adik beradik. Beliau meninggalkan seorang balu, Haliza, 38 dan enam orang anak iaitu Mohd Nasimudin, 15, Mohd Fathi, 14, Nur Atikah, 12, Mohd Ilhan, 10, Sufiyah Munawarah, 6, dan Hamdi Rabbani, 4.

Arwah jatuh pengsan semasa memberikan ucapan dalam sidang media program 'Syahadah' di Angkasapuri, Radio Televisyen Malaysia (RTM) kira-kira pukul 10 pagi tadi.

Ustaz Mohd Asri Ibrahim, 40, disahkan meninggal dunia kira-kira pukul 10.30 pagi tadi akibat serangan jantung ketika dalam perjalanan ke Hospital Pantai, Bangsar.

Jenazah telah dibawa ke rumahnya di Jalan Ikan Keli, Kampung Bukit Lanchong, di sini dan dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam, Seksyen 21, di sini selepas Maghrib bagi memberi peluang kepada keluarga mertuanya yang datang dari Johor memberikan penghormatan terakhir buat arwah.

KUMPULAN RABBANI

Permata hati arwah Ustaz Asri...Hamdi Rabbani

Kumpulan Rabbani telah ditubuhkan pada 1 Mac 1997. Rabbani bermaksud "Yang Arif dan Yang Soleh" atau tafsiran umum "ingin mengajak diri, keluarga dan komuniti kepada kebaikan".

Ianya dianggotai oleh 9 orang yang membawa kelainan dari sudut penampilan, imej dan persembahan.

Kehilangan Asri kini bermakna hilanglah tunjang Rabbani memandangkan arwah banyak menyumbangkan kemajuan prestasi dan memberikan kejayaan kepada Rabbani.

Anak arwah, Sufiyah Munawarah berusia 6 tahun paling manja dengan Ustaz Asri

Kemunculan Rabbani yang turut dianggotai oleh Mohd. Asri Baidul @ Ubaidullah, Azadan Abdul Aziz, Muhammad Luqman Abd Aziz, Muhammad Rithauddeen Yaakob, Mohamad Afandi Shahbudin, Ahmad Shafie, Nazrul Azhar Tamrin dan Zulkiflee Azman mempunyai tarikan mereka sendiri kerana konsep yang berbeza.

Bermula dengan berkonsepkan nasyid klasik melalaui irama-irama yang dipetik dari Timur Tengah, Afrika dan Mediteranean, kemudian diadun dan diolah mengikut citarasa yang sesuai dengan era semasa juga dipersembahkan bersesuaian dengan citarasa remaja.

Disamping itu, ianya ditampilkan dengan alunan muzik ala Melayu Timur dan digabungkan dengan adunan muzik Timur Tengah.

Antara banyak kumpulan nasyid, konsep muzik Rabbani lebih global dan menampilkan world muzik.

Kegigihan dan kesungguhan kumpulan ini untuk senantiasa memberikan sesuatu yang baru dan terbaik, dibawah bimbingan Ustaz Asri maka terhasillah 'Rabbani Productions (M) Sdn Bhd' yang akhirnya turut mencipta nama dalam bidang perniagaan.

PENGHASILAN ALBUM

Rabbani telah melahirkan 16 album kesemuanya seperti berikut:

Arwah bersama ibu tersayang

1) Rabbani. 19962) ARAH Dari Mana… Ke Mana… 19973) Muhammad Ya Habibi. (Kompilasi) 19984) Ramadhan Remix (Rabbani / H.Madani) 19995) Pergi Tak Kembali. 19996) Iqrar 1421. 20007) Intifada 20008) Aman 20019) Qiblat 200210) Kenangan (Kompilasi) 200311) Epik 200312) Yalla Beena 200413) Suara Takbir 200514) Malam Sinar Maulidurrasul 1427 (VCD) 200615) Ramadhan Syawal 200616) Maulana 200717) Rabbani 1418-1428H 200718) Rabbani 1418-1428H (VCD&VCD Karaoke) 2008

ANUGERAH INDUSTRI MUZIK (AIM)

1. Album Nasyid Terbaik 2001 - Iqrar - 14212. Vokal Berkumpulan Terbaik Dalam Album 2001 - Iqrar-14213. Album Terbaik 2001 - Iqrar-14214. Album Nasyid Terbaik 2002 - Intifada5. Album Nasyid Terbaik 2003 - Qiblat

ANUGERAH BINTANG POPULAR BERITA HARIAN

1. Penyanyi Nasyid Popular 20012. Penyanyi Nasyid Popular 20023. Penyanyi Nasyid Popular 20034. Penyanyi Nasyid Popular 20045. Penyanyi Nasyid Popular 20056. Penyanyi Nasyid Popular 2006

ANUGERAH ERA

1. Lagu Nasyid Pilihan 2001 - Intifada2. Lagu Nasyid Pilihan 2006 - Nawaitu

ANUGERAH CARTA NASYID IKIM.FM

1. Juara ACNI 2004 - Handzalah2. Naib Juara ACNI 2005 - Yalla Beena3. Vokal Terbaik ACNI 2005 - Yalla Beena

ANUGERAH NASYID MINGGU INI

1. Naib Juara 2004 - Yalla Beena2. Persembahan Terbaik 20063. Penyanyi Solo Terbaik 2006

RINTIHAN ZIKRULLAH

Arwah Ustaz Asri seorang yang amat beratkan bacaan zikir Zikir adalah penawar sewaktu kita hadapi kesedihan dan kegelisahan hati.

Justru 'Rintihan Zikrullah' merupakan album munajat Ustaz Asri yang menghimpunkan zikir-zikir, petikan ayat suci Al-Quran dan bait-bait rintihan.

Sesiapapun akan rasa insaf mendengar alunan zikrullah ini, kolaborasi antara IME dan Rabbani Productions (M) Sdn. Bhd.

Arwah Asri menganggap album ini begitu bermakna kerana ia banyak memaparkan pengalaman hidupnya.

Malah, Ustaz Asri menghasilkan 'Zikir Lailahailallah' buat arwah ayahandanya, Ibrahim Busro, 83, yang meninggal dunia 27 Mei 2007.

"Ia jadi kenangan manis buat saya kerana arwah sering mendendangkan zikir itu setiap kali bulan puasa," jelas arwah.

Dalam coretan terakhir di blognya, arwah merakamkan ucapan terima kasih kepada rakan-rakan yang menjayakan konsert terakhirnya di Stadium Malawati, Shah Alam, 28 Februari lalu.

Pencapaian kumpulan Rabbani amat membanggakan. Walaupun arwah adalah tunjak kejayaan kumpulan Rabbani selama ini, beliau lebih senang berkongsi setiap detik kejayaannya bersama anggota yang lain.

Peribadi arwah yang begitu luhur kini tinggal kenangan.

Al-Fatihah buat Allahyarham. Mudah-mudahan rohnya dicucuri rahmat oleh Allah S.W.T dan ditempatkan bersama-sama orang yang beriman. Amin.
ALLAH kejam ciptakan Neraka?

ni kisah benar..kisah seorang gadis Melayu, beragama Islam, tapi cetek pengetahuan tentang agama. Ceritanya begini, di sebuah negeri yang melaksanakan dasar 'Membangun Bersama Islam', kerap kali pihak berkuasa tempatan menjalankan pemeriksaan mengejut di premis-premis perniagaan dan kompleks beli-belah, untuk memastikan para pekerja di premis berkenaan menutup aurat.


Aku tak pasti berapa jumlah denda yang dikenakan sekiranya didapati melakukan kesalahan, tapi selalunya mereka akan diberi amaran bagi kesalahan pertama, dan didenda jika didapati masih enggan mematuhi garis panduan yang ditetapkan. Lazimnya dalam setiap operasi sebegini, seorang ustaz ditugaskan bersama dengan para pegawai pihak berkuasa tempatan. Tugasnya adalah untuk menyampaikan nasihat secara berhemah, kerana hukuman dan denda semata-mata tidak mampu memberi kesan yang mendalam.

Dalam satu insiden, ketika operasi yang dijalankan sekitar 2005, seorang gadis yang bekerja di salah satu lot premis perniagaan di Pasaraya Billion telah didapati melakukan kesalahan tidak menutup aurat. Maka dia pun kena denda la...setelah surat saman dihulurkan oleh pegawai PBT, ustaz ni pun bagi la nasihat, "..lepas ni diharap saudari insaf dan dapat mematuhi peraturan..peratura n ni bukan semata-mata peraturan
majlis perbandaran, tapi menutup aurat ni termasuk perintah Allah. Ringkasnya, kalau taat segala perintahNya, pasti Dia akan membalas dengan nikmat di syurga..kalau derhaka tak nak patuhi perintahNya, takut nanti tak sempat bertaubat, bakal mendapat azab di neraka Allah. Tuhan Maha Penyayang, Dia sendiri tak mahu kita campakkan diri ke dalam neraka..."

Gadis tersebut yang dari awal mendiamkan diri,tiba-tiba membentak "Kalau Tuhan tu betul-betul baik, kenapa buat neraka? Kenapa tak boleh sediakan syurga je? Macam tu ke Tuhan Maha Penyayang?" Mungkin dari tadi dia dah panas telinga, tak tahan dengar
nasihat ustaz tu..dah la hati panas kena denda sebab dia tak pakai tudung..

Ustaz tu terkedu sekejap. Bahaya budak ni. Kalau dibiarkan boleh rosak akidah dia. Setelah habis gadis tu membebel, ustaz tu pun jawab:"Dik, kalau Tuhan tak buat neraka, saya tak jadi ustaz. Berapa sen sangat gaji saya sekarang. Baik saya jadi tokey judi, atau bapa ayam.. hidup senang, lepas mati pun tak risau sebab gerenti
masuk syurga... Mungkin awak ni pun saya boleh culik dan jual jadi pelacur. Kalau awak nak lari, saya bunuh je. Takpe, sebab neraka tak ada. Nanti kita berdua jumpa lagi kat syurga..Kan Tuhan tu baik?"

Gadis tu terkejut. Tergamak seorang ustaz cakap macam tu? Sedang dia terpinga-pinga dengan muka confused, ustaz tu pun jelaskan: "perkara macam tadi akan berlaku kalau Tuhan hanya sediakan syurga. Orang baik,orang jahat, semua masuk syurga..maka apa guna jadi orang baik? Jadi orang jahat lebih seronok. Manusia tak perlu lagi diuji sebab semua orang akan 'lulus' percuma. Pembunuh akan jumpa orang yang dibunuh dalam syurga..perogol akan bertemu lagi dengan mangsa rogol di syurga..lepas tu boleh rogol lagi kalau dia nak..takde siapa yang terima hukuman. Sebab Tuhan itu 'baik'. Adakah Tuhan macam ni yang kita nak? Awak rasa, adil ke?"; tanya ustaz.

"Ah...mana adil macam tu. Orang jahat takkan la terlepas camtu je.." rungut si gadis.

Ustaz tersenyum dan menyoal lagi: "Bila tuhan tak adil, boleh ke dianggap baik?"

Gadis tu terdiam.

Ustaz mengakhiri kata-katanya:"Adik, saya bagi nasihat ni kerana kasih sesama umat Islam. Allah itu Maha Penyayang, tapi Dia juga Maha Adil. Sebab tu neraka perlu wujud. Untuk menghukum hamba-hambaNya yang derhaka, yang menzalimi diri sendiri dan juga orang lain. Saya rasa awak dah faham sekarang. Kita sedang diuji kat atas dunia ni. Jasad kita bahkan segala-galanya milik Allah, maka bukan HAK kita untuk berpakaian sesuka hati kita. Ingatlah; semuanya dipinjamkan olehNya, sebagai amanah dan ujian..semoga kita dapat bersabar dalam mentaati segala perintahNya, untuk kebaikan diri kita jugak.


Aug 14, 2009

Asal H1N1

Setelah pendedahan demi pendedahan dilakukan, maka teori konspirasi wabak selsema babi sudah sampai ke penghujung kebenarannya. Dengan pengumuman terbaru bahawa vaksin H1N1 akan dikeluarkan tidak lama lagi, maka sahlah Amerika adalah dalang kepada penyebaran selsema babi.

Amerika negara pertama menghasilkan vaksin

Negara Amerika sejak dari mula lagi terjumpanya selsema babi di Mexico sudah mencurigakan semua pihak khususnya penyiasat-penyiasat konspirasi. Bermula dengan anugerah yang diterima oleh oleh Dr. Ralph Steinman pada April 2009 kini Amerika muncul semula dengan vaksin penyelamat dunia.

Pengumuman kerajaan Amerika tentang kemungkinan vaksin H1N1 akan dikeluarkan pada Oktober 2009 sudah dijangka kerana pada zaman sebelum Obama, George Bush telah pun memperuntukan dana penghasilan vaksin untuk H1N1 sebanyak USD1.6 juta. (lihat artikel bahagian 1)

Dengan gerak kerja yang sudah bermula dari awal ini, adalah tidak mustahil Amerika menjadi negara pertama dalam penghasilan vaksin. Negara lain juga mampu menghasilkan vaksin tetapi tempoh masa penghasilan tidak mungkin secepat Amerika.

Keuntungan segera hasil dari “global panic situation”

Di dalam industri perubatan dan kesihatan, budaya bisnes ini ialah siapa yang berjaya memperkenalkan vaksin ketika keadaan sedang gawat maka dialah yang akan untung. Kini syarikat yang dipercayai menjadi wakil elit Yahudi mengaut keuntungan ialah Baxter International.


Sesetengah akhbar Republic Czech pula membuat spekulasi bahawa Baxter International juga terlibat bersama-sama kerajaan Amerika dalam menghuru-harakan masyarakat dunia dengan serangan virus H1N1 ini.

Sekarang, bukan Baxter sahaja yang dijangka memperkenalkan vaksin H1N1 tetapi Sanofi-Aventis, Novartis, GlaxoSmithKline dan Solvay. Dipercayai kesemua syarikat-syarikat adalah sebahagian rangkaian yang terlibat dengan agenda Illuminati.

Malaysia pula antara negara yang berminat menempah vaksin-vaksin ini seperti yang telah diumumkan oleh Menteri Kesihatan, Datuk Liow Tiong Lai. Katanya walaupun dalam peringkat penghasilan, kementerian itu diarah membuat tempahan awal vaksin itu.

Katanya, tempahan awal itu juga dibuat bagi memastikan Malaysia memperoleh vaksin itu sebaik ia memasuki pasaran Disember tahun ini.

Syarikat Bermasalah bakal menjadi rebutan

Pada 28 Julai 2006, syarikat GlaxoSmithKline telah menghadapi saman mahkamah dari seorang wanita Philadelphia. Saman itu dikenakan kerana pil perancang yang digunakan telah mengakibatkan kesan sampingan jangka panjang pada bayinya.

Manakala menurut laporan akhbar Chicago Tribune, Baxter International dijangka menjadi pilihan utama WHO kerana kerjasama erat antara kedua-dua badan tersebut sebelum ini dalam penghasilan vaksin. Sebelum ini, pada 2003 lalu Baxter telah mengeluarkan vaksin untuk kerajaan Amerika bagi menghalang virus SARS.

Dan pada Disember 2008 lalu, Baxter secara diam-diam telah menghantar vaksin selsema burung (H5N1) ke 18 negara menerusi makmal cawangannya di Austria. Sebelum penghantaran dibuat, vaksin-vaksin tersebut telah dijalankan ujian keberkesanan ke atas sekumpulan orang awam di Republik Czech. Ironiknya, semua orang awam tersebut mati selepas menerima suntikan.

Manakala akhbar Canadian Press pula mendakwa, vaksin-vaksin yang dihantar Baxter International itu pula mengandungi virus H5N1 hidup dan aktif. Jika Malaysia memilih Baxter atau GlaxoSmith Kline atau apa-apa sahaja syarikat, kemungkinan kesan sampingan jangka panjang tidak dapat dielak.

Kesimpulan

Situasi penyakit global ini membuktikan wujudnya sekelompok golongan elit yang mengatur segala perancangan demi mencapai sebahagian kecil objektif. Jika sekiranya perancangan itu terpaksa melibatkan kematian ribuan orang awam, maka ia harus dilaksanakan.

Bagi rakyat Malaysia, situasi “global panic” ini kurang mendapat perhatian kerana Malaysia masih bukan lagi diperingkat untuk dilanyak oleh golongan elit Yahudi. Manakala dasar-dasar kerajaan juga masih belum mengganggu gugat perancangan mereka. Tidak pastilah apabila PR mengambil-alih kelak, mungkin beberapa persediaan harus dilakukan dari sekarang.

Luahan member cbc

Sekarang ni sibuk betul semua orang heboh nak perkatakan tentang Asia Ceramic ditahan oleh Bank Negara Malaysia(BNM) atas kesalahan mengumpul deposit. Heboh betul. Daripada ahli/member dok perkatakan hinggalah non-member sume nak komen. Tapi, ape yg pelik bin ajaib tuh non-member pulak yg lebih2... kenapa yer? tanpa tahu cerita sebenar pun tapi tetap 'gagah' gak nak timbulkan provokasi, tunjuk pandai, poyo semacam je rupenye.

Aku sebagai salah seorang daripada 46 ribu ahli cbc pun terkejut dengan berita tu. Tambahan pula, masa tu graf company n track rekod company memang cantik. Dari segi kebajikan pulak, company sendiri ada buat tabung khairat kematian, sumbangan komputer ke sekolah-sekolah seluruh Malaysia. Dari segi pembayaran bonus pulak sume cantik, x pernah miss. Dan yang paling penting untuk aku highligtkan kat sini, Asia Ceramic bukannye pelaburan kerana cbc adalah bisnes trading produk2 seramik dan sebagai strategi memantapkan company ia memperkenalkan 'membership programme', kat situlah wujudnya 'Ceramic Business Club'. Membership Programme sama mcm shell(Bonuslink), Petronas(Mesra), Mydin(Meriah Card) dan bnyk lgi company yg turut buat program yg serupa dan seumpama mcm ni. Salah ke?

Dan lagilah aku pelik dan ajaib, cbc sememangnya bukanlah di bawah bnm. Company adalah di bawah pengawalseliaan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP). Tak silap aku, dah ada member cbc sendiri yg menghantar emel pertanyaan kepada bnm bertanyakan status cbc, dan bnm sendiri menjawab mengatakan cbc bukan di bawah bnm dan adalah di bawah pengawal seliaan KPDNHEP. Dan buat pengetahuan, KPDNHEP sendiri dah 6 kali membuat siasatan dan turun padang bg melihat bisnes ape yg dibuat oleh company dan laporannye bisnes sahih, xde masalah. Masalah dari segi syariat? Buat pengetahuan juga, Jabatan Agama Islam Wilayah(JAWI) pun ada turun padang bg menyiasat company. Semakan dari segi apa? Semakan dari segi sistem yg cbc buat dan juga dari segi akad yg digunakan.

Pendapat peribadi aku, apa yg terjadi pd company sekarang adalah sabotaj daripada pihak luar. Sebab ahli sendiri sume berpuas hati dengan company. Tiada janji-janji daripada company yg tidak dipenuhi. Bnm bg statement tempoh ari pun atas aduan orang ramai, 'nak buat siasatan'. Bile tnye status cbc, 'atas siasatan'(ni aku call bnm sendiri tnye beb). Dan memang dah jadi adat dan tabiat bnm ni kalau die nak siasat, bekukan akaun dulu. tak kesah lah bersalah atau tak nak mule siasatan mesti bekukan dulu akaun. Kemana duit tu digunakan? adakah sebab dah nak raya...dah nak puasa? atau sebab dah nak musim bagi bonus untuk org kerja kerajaan? Kalau perasan, timing bnm wat keje je mesti musim2 macam ni kan? Wallahualam. Malas nak tuduh lebih-lebih atau berprasangka buruk, tp ingatlah tuhan tu ada dan ALLAH tu maha adil. Pada sapa yg onar tu ingatlah balasan tu ada. Kalau bukan kat dunia ni pastinya ada kat akhirat. Kami warga cbc rasa kecewa, bnm buat 'raid' bukan setakat bekukan akaun company malahan rampas sekali baucer2 kami bernilai RM5 juta baucer2 tuh. Kembung perut la makan baucer2 kami tu. Tak berkat kalau buat makan atau bawak untuk anak bini.


Aku salute sgt dgn bos a.k.a Mr.Steve n top2 leader lain especially Zul dan upline aku sendiri Che Din, waktu2 mcm ni lah bru nmpak sape leader sebenar. Bos lari? Tidak, bos ada je kat ofis penin dok fikir penyelesaian untuk mslah nih. Onar, dusta, dan fitnah la sape yg buat tuduhan macam2 pd management Acm dan cbc ni. sebab tu aku ada cakap sebelum ni, fitnah besar la pd sape yg tuduh cbc ni penipu atau bawak lari duit ahli. Hal sebaliknya tak tahu, lgi mau ckap lagi. manusia...manusia..

Aku nmpak hikmah besar disebalik semua ni. Aku tau ramai yg down, tp bg aku sume bnda ni mengajar aku bnyk perkara. Dalam umur 21 tahun aku dah hadap bnda mcm ni, 1 nikmat besar bg aku. Pangalaman yg berguna. Dgn cara ni gak sebenarnya aku leh kenal sapekah group2 n leader2 dlam group aku yg 'boleh pakai', yg setia bersama2 menyokong company ketika susah dan senang. Terima kasih atas segalanya.

Penyelesaian? Cukuplah dulu. Ceramic Business Club memang dah terkubur. Seriously. Cbc sememangya dah jadi lagenda yg aku akan ingat untuk hayat aku. Lepas ni no more cbc. Pada ahli cbc, kite jumpe 15 Ogos ni di PWTC untuk 'Malam Terakhir CBC'. No more cbc!Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...