Aug 14, 2009

Luahan member cbc

Sekarang ni sibuk betul semua orang heboh nak perkatakan tentang Asia Ceramic ditahan oleh Bank Negara Malaysia(BNM) atas kesalahan mengumpul deposit. Heboh betul. Daripada ahli/member dok perkatakan hinggalah non-member sume nak komen. Tapi, ape yg pelik bin ajaib tuh non-member pulak yg lebih2... kenapa yer? tanpa tahu cerita sebenar pun tapi tetap 'gagah' gak nak timbulkan provokasi, tunjuk pandai, poyo semacam je rupenye.

Aku sebagai salah seorang daripada 46 ribu ahli cbc pun terkejut dengan berita tu. Tambahan pula, masa tu graf company n track rekod company memang cantik. Dari segi kebajikan pulak, company sendiri ada buat tabung khairat kematian, sumbangan komputer ke sekolah-sekolah seluruh Malaysia. Dari segi pembayaran bonus pulak sume cantik, x pernah miss. Dan yang paling penting untuk aku highligtkan kat sini, Asia Ceramic bukannye pelaburan kerana cbc adalah bisnes trading produk2 seramik dan sebagai strategi memantapkan company ia memperkenalkan 'membership programme', kat situlah wujudnya 'Ceramic Business Club'. Membership Programme sama mcm shell(Bonuslink), Petronas(Mesra), Mydin(Meriah Card) dan bnyk lgi company yg turut buat program yg serupa dan seumpama mcm ni. Salah ke?

Dan lagilah aku pelik dan ajaib, cbc sememangnya bukanlah di bawah bnm. Company adalah di bawah pengawalseliaan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP). Tak silap aku, dah ada member cbc sendiri yg menghantar emel pertanyaan kepada bnm bertanyakan status cbc, dan bnm sendiri menjawab mengatakan cbc bukan di bawah bnm dan adalah di bawah pengawal seliaan KPDNHEP. Dan buat pengetahuan, KPDNHEP sendiri dah 6 kali membuat siasatan dan turun padang bg melihat bisnes ape yg dibuat oleh company dan laporannye bisnes sahih, xde masalah. Masalah dari segi syariat? Buat pengetahuan juga, Jabatan Agama Islam Wilayah(JAWI) pun ada turun padang bg menyiasat company. Semakan dari segi apa? Semakan dari segi sistem yg cbc buat dan juga dari segi akad yg digunakan.

Pendapat peribadi aku, apa yg terjadi pd company sekarang adalah sabotaj daripada pihak luar. Sebab ahli sendiri sume berpuas hati dengan company. Tiada janji-janji daripada company yg tidak dipenuhi. Bnm bg statement tempoh ari pun atas aduan orang ramai, 'nak buat siasatan'. Bile tnye status cbc, 'atas siasatan'(ni aku call bnm sendiri tnye beb). Dan memang dah jadi adat dan tabiat bnm ni kalau die nak siasat, bekukan akaun dulu. tak kesah lah bersalah atau tak nak mule siasatan mesti bekukan dulu akaun. Kemana duit tu digunakan? adakah sebab dah nak raya...dah nak puasa? atau sebab dah nak musim bagi bonus untuk org kerja kerajaan? Kalau perasan, timing bnm wat keje je mesti musim2 macam ni kan? Wallahualam. Malas nak tuduh lebih-lebih atau berprasangka buruk, tp ingatlah tuhan tu ada dan ALLAH tu maha adil. Pada sapa yg onar tu ingatlah balasan tu ada. Kalau bukan kat dunia ni pastinya ada kat akhirat. Kami warga cbc rasa kecewa, bnm buat 'raid' bukan setakat bekukan akaun company malahan rampas sekali baucer2 kami bernilai RM5 juta baucer2 tuh. Kembung perut la makan baucer2 kami tu. Tak berkat kalau buat makan atau bawak untuk anak bini.


Aku salute sgt dgn bos a.k.a Mr.Steve n top2 leader lain especially Zul dan upline aku sendiri Che Din, waktu2 mcm ni lah bru nmpak sape leader sebenar. Bos lari? Tidak, bos ada je kat ofis penin dok fikir penyelesaian untuk mslah nih. Onar, dusta, dan fitnah la sape yg buat tuduhan macam2 pd management Acm dan cbc ni. sebab tu aku ada cakap sebelum ni, fitnah besar la pd sape yg tuduh cbc ni penipu atau bawak lari duit ahli. Hal sebaliknya tak tahu, lgi mau ckap lagi. manusia...manusia..

Aku nmpak hikmah besar disebalik semua ni. Aku tau ramai yg down, tp bg aku sume bnda ni mengajar aku bnyk perkara. Dalam umur 21 tahun aku dah hadap bnda mcm ni, 1 nikmat besar bg aku. Pangalaman yg berguna. Dgn cara ni gak sebenarnya aku leh kenal sapekah group2 n leader2 dlam group aku yg 'boleh pakai', yg setia bersama2 menyokong company ketika susah dan senang. Terima kasih atas segalanya.

Penyelesaian? Cukuplah dulu. Ceramic Business Club memang dah terkubur. Seriously. Cbc sememangya dah jadi lagenda yg aku akan ingat untuk hayat aku. Lepas ni no more cbc. Pada ahli cbc, kite jumpe 15 Ogos ni di PWTC untuk 'Malam Terakhir CBC'. No more cbc!



3 comments:

mohd amri said...

salam....bersemadilah cbc dengan aman dan tenang...thanks syukur..coz memperkenalkan aku dgn cbc...tanpamu..apalah diri ini..no more CBC

myincome said...

Sabarlah! Segala yang berlaku ada hiknmahnya.

EiYa sUmAiYaH said...

awak, sy pon sdih sngt bce luahan awak ni..sabar yea..sy trut terasa ksedihan awak..sy tau sejauh mane usaha awak mengembangkan cbc nie..segala yg berlaku semua ade hikmah..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...