Feb 6, 2010

Aku sayang ayah!

Selamat Hari Lahir Ayah!!

.

.

.

Entry ini sepatutnya sudah dimasukkan beberapa hari yang lepas. Namun disebabkan 'jiwa kacau' dan ketiadaan kesempatan untuk mengadap blog ni membuatkan inaya tertangguh begitu sahaja.Hanya masuk dalam kolum draft kini baru dipublishkan

.

Photobucket

.

Argh...klise..itu sahajalah alasan kau Syuk dari dulu lagi, bila mahu berubah dengan memberikan alasan yang lebih baik ni..?hohooo..~

.

.

Apakah yang ingin dikatakan tentang ayahanda ku?

Beliau merupakan ayah dan bapa yang hebat bagiku.

.

.


Mengajar aku menjadi manusia. InsyaALLAH manusia berguna.

.

.

Aku ingat lagi, dulu selalu kene rotan. Ayah selalu pesan, aku anak sulung. Kene beri contoh terbaik buat adik-adik. Aku selalu teringat, kata-kata yang ayah selalu ulang apabila aku nak duduki peperiksaan.
Hadiahkan kecemerlangan buat diri sendiri, bukan untuk ayah, bukan untuk ibu. Tapi untuk diri sendiri!


Erm.. Aku rasa sebak sekejap.

.

.

Ayah seorang peniaga. Ayah kerja seorang. Peniaga pasar malam je. Jual buku.
Ibu tak kerja. Lepas Arif (adik no 6) lahir, ibu berhenti kerja.

Masa aku belajar kat Johor, petang-petang lepas sekolah boleh juga lah aku tolong ayah.

Agaknya, dari situlah minat aku dipupuk pada berniaga.
I
bu kata, aku banyak ikut macam ayah, aku ikut ayah niaga dari dalam perut ibu lagi katanya..haha..

.

.

Ayah biasa hidup susah.
Alhamdulillah, setiap kesusahan akan ada kemudahan dan hikmah disebaliknya
Cita-cita ayah nak buka kedai tertunai juga.

.

Masa Kota Tinggi dilanda banjir, saat itu ayah sedang menunaikan fardhu haji. Rumah kami tenggelam hampir 8 kaki. Habis semua stok-stok barang rosak. Van dan kereta turut tenggelam.

Duit dah memang takde masa tuh. Tapi, hidup perlu diteruskan. Kawan-kawan ayah membantu. Ayah berniaga atas kepercayaan orang. Kawan-kawan yang dah lama sama-sama niaga, sedia untuk modalkan. Ah, mulianya mereka. Membantu saat ayah kesusahan. Semoga mendapat rahmat dari ALLAH hingga ke Akhirat hendaknya.

.

.

Aku anak ayah. Aku, Syukri, Zaki, Siti, Zahiruddin, Arif sume anak ayah! semua sayang ayah!

.

Ya, aku susah. Aku cuba jadi macam ayah. Aku belajar hidup susah. Aku belajar untuk ringankan beban keluarga. Aku belajar untuk hidup, aku belajar untuk memberi!

.

.

Aku sayang ayah.
YA ALLAH , kau rahmatilah kehidupan keluargaku dari dunia sampai akhirat.

.

Photobucket
.


.


*Erk, nanti kalau aku bergelar ayah macam mane pulak ye rupenyer??! Aku boleh menjadi ayah yang baik juga?;)


Eskalator terbuka tertinggi di dunia!

The Umeda Sky Building is the seventh-tallest building in Osaka City, Japan, and one of the city's most recognizable landmarks. It consists of two 40-story towers that connect at their two uppermost stories, with bridges and an escalator crossing the wide atrium-like space in the center. The escalator ride is an event in itself as it feels like you are floating up into the sky. They lead to the observation area of the twin towers.

Located in the Umeda district of Kita-ku, the building was originally conceived in 1988 as the "City of Air" project, which planned to create four interconnected towers in northern Osaka. Eventually, practical considerations brought the number of towers down to two.


Escalator

Escalator

Escalator

Escalator

Escalator

Escalator

Escalator

Feb 5, 2010

ARTIKEL MOTIVASI: KISAH KEGAGALAN

Nota: Artikel ini ditulis oleh Dr. Irfan Khairi

Pembaca sekelian, sering kali saya kongsikan mengenai kejayaan. Bulan ini, saya hendak ubah haluan sedikit- saya akan ceritakan kisah kegagalan!

Terdetik untuk kongsikan mengenai kegagalan selepas saya menemubual Guru Kegagalan, Mr Billi Lim di program bual bicara saya di Radio24 “Jutawan! Bersama Irfan Khairi” (untuk maklumat lanjut program ini, lawati http:// www.JejakJutawan.com)

Kegagalan jarang sekali ditekankan dalam motivasi, walhal, terdapat lebih ramai mereka yang gagal berbanding dengan mereka yang berjaya!

Namun begitu, tahukah anda, 98% daripada self-made millionaires hari ini pernah gagal? Ya! Kegagalan adalah sebahagian daripada

kejayaan.

Pernah saya sebutkan bahawa, punca utama seseorang tidak mencapai kejayaan adalah kerana TAKUT KEPADA KEGAGALAN.

Fahami betul-betul ayat saya di atas. “Takut kepada kegagalan” adalah sebab utama seseorang tidak mencapai kejayaan. Bukannya “Gagal adalah punca utama tidak mencapai kejayaan”

Apabila anda takut kepada kegagalan, anda akan menghalang diri anda mengambil langkah pertama. Langkah utama dalam mencapai apa-apa kejayaan. Sekiranya anda berada dalam keadaan “Takut kepada kegagalan” ketahui bahawa itu adalah benteng utama anda.

Bagaimana hendak melepasi benteng tersebut? Ikut kata-kata NIKE, just do it! Kalau nak DUIT, anda perlu DO-IT!

Terlalu banyak kisah-kisah kegagalan mereka yang berjaya boleh dikongsikan. Antara kegemaran saya adalah kisah seorang pemain

baseball di Amerika Syarikat pada tahun 70-an. Namanya adalah Babe Ruth.

Babe Ruth ketika itu merupakan pemain yang paling banyak sekali membuat home-run (larian dengan markah tertinggi di dalam baseball) ketika itu. Tiada siapa boleh menandingi rekod Babe Ruth yang membuat home-run.

Namun begitu, Babe Ruth juga merupakan pemain base-ball yang paling banyak sekali struck-out (terpaksa keluar oleh kerana pukulan tidak mengena bola!)- lebih daripada 1,300 kali!

Setiap kali Babe Ruth tidak mengena bola, beliau akan senyum sahaja. Apabila ditanya wartawan sukan kepada Babe Ruth, mengapa beliau senyum setiap kali tidak mengena bola, jawabnya “Setiap kali hayunan saya gagal mengena bola, ia bermakna makin hampir hayunan saya akan mengena bola dan akan mendapat home-run untuk pasukan saya tidak lama lagi!”

Pemikiran Babe Ruth adalah, lagi banyak kali beliau mencuba walaupun gagal, lagi hampir dirinya akan mencapai kejayaan dalam

mendapatkan home-run!

Fikiran beginilah yang perlu ada oleh semua dalam mencapai kejayaan. Kegagalan bukan bererti anda yang gagal secara peribadi,

tetapi, ia bermaksud makin hampir anda akan mencapai kejayaan.

Fikirkan kisah-kisah ini pula:

-Genius Albert Einstein, hanya boleh bercakap apabila umurnya 4 tahun!

-Saintis Isaac Newton sering gagal ketika sekolah dan diberi gelaran oleh guru-guru sebagai murid yang “tiada harapan”!

-F.W Woolworth ketika berumur 21 tahun bekerja dikedai runcit sering dimarahi oleh pemilik kedai sebagai “seorang yang tidak

pandai menjual!”. Kini, Woolworth adalah antara rangkaian pasaraya terbesar di United Kingdom!

-Pengasas Disneyland, Mr Walt Disney ketika bekerja di syarikat akhbar pernah dimarahi oleh editornya oleh kerana “Tidak mempunyai imaginasi dan tidak pernah mempunyai idea yang bernas”!

-Michael Jordan, pemain basketball terulung pernah dikeluarkan dari pasukan basketball ketika di sekolah menengah!

-Thomas Edison, pencipta lampu mentol pula ketika sekolah sering dimarahi oleh gurunya dengan “Seorang murid yang terlalu bodoh untuk pelajari apa sahaja”!

Tidak habis lagi kisah Thomas Edison, tahukah anda Thomas Edison juga gagal dalam lebih 1,000 eksperimen dalam mencipta lampu mentol sebelum menjumpa formula sebenar cara menyalakan lampu mentol!

Adakah ikon-ikon di atas pernah mengalah dan berhenti daripada melakukan apa yang mereka percaya? Sudah tentunya tidak.

Kegagalan adalah sesuatu yang pasti dilalui oleh setiap insan dalam mencapai kejayaan. Apa yang membezakan mereka yang berjaya kini dan mereka yang tidak adalah, mereka yang berjaya melihat kegagalan sebagai peluang untuk belajar supaya kegagalan tersebut tidak diulangi. Apabila jatuh, mereka akan bangun semula!

Dipetik daripada http://www.noorizamshah.com/2008/01/02/artikel-motivasi-kisah-kegagalan.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...