Feb 28, 2010

Cinta Nabi?!

Salam Maulid Rasul buat semua.

Alhamdulillah, masih berkesempatan lagi menulis walaupun agak lewat. Tp, Its better late than never kan?(cewah!mandai je ko Syuk, bg alasan lmbt update..ekekkk.;p)

.

.

.

Pabila direnung semula, sejauh manakah cinta kita kepada Nabi S.A.W?

Adakah benar dengan berarak, berhimpun menandakan kecintaan kita kepada Baginda?

.

.

Ya! Itu salah satu bahagian kecil. Jika tidak berlaku 'pembaziran' dengannya, maka teruskan sahajalah.

Jadi Syuk, jika itu bahagian yang kecil apakah pula bahagian yang besar?

.

.

Sunnah Rasul. Yup, itulah perkara yang besar sekali.

.

.

Dipermudahkan kata, apabila kita cinta, kasih, dan sayang kepada seseorang itu semua perkara berkaitan dirinya pasti kita cintai. Yang buruk masih nampak manis, yang baik bertambah menarik. Kadangkala akal sendiri tak bijak menafsir kerana hati telah buta melihat yang baik dan yang buruk. Betul?

.

Analoginya, begitu juga lah dengan cinta kepada Junjungan Besar. Jika kita benar-benar kasih, cinta, dan sayang kepada Baginda maka pasti cinta kita buat Baginda lebih besar lagi. Ok Syuk, kau bercakap teori sahaja tak sudah-sudah boleh diceritakan apa pula perlaksanaannya?

.

Terlebih dahulu, kita perlu faham apa itu Sunnah.
Sunnah bererti “cara” atau “kebiasaan”, dan dengan itu, sunnah nabi bererti “cara nabi”, atau apa yang biasa dikenali sebagai kebiasaan Rasul. Secara bahasa, As Sunnah adalah "ath-thariqah" yang bererti kebiasaan, perjalanan hidup, atau perilaku baik yang terpuji mahupun yang tercela. Namun, dalam konteks Rasul, aku tekankan disini Sunnah Rasul semuanya baik dan berpahala jika diamalkan."Kata sunnah berserta segala kelainannya disebutkan berulang-ulang dalam hadis, yang erti asalnya ialah 'perjalanan hidup' dan 'perilaku'." Faham? Kalau rasa kurang jelas, cuba rujuk mana-mana ustaz yang berkaliber atau boleh je rujuk kitab atau tanya saja pada PakcikGoogle.


Perlu untuk aku beritahu, Sunnah Rasul terbahagi kepada 3 iaitu;
  1. Sunnah Surah
  2. Sunnah Sirah
  3. Sunnah Sarirah
Sunnah Surah
Sunnah Surah Nabi adalah penampakan Nabi dan perwatakan Nabi. Dengan kata lain, bagaimana cara pakaian Nabi, cara merapikan diri Nabi yang perlu dicontohi oleh umatnya.
Yang aku maklum sunnah surah Nabi bagi lelaki ada 10 dari hujung rambut ke hujung kaki. Antaranya, Nabi membela janggut, cara memotong kaki dan yang lain-lain.

Sunnah Sirah
Sunah Sirah Nabi adalah perjalanan hidup seharian Nabi. Bagaimana cara Nabi bermuamalat, akhlak Nabi, Munakahat Nabi. Itulah dia sebenarnya.

Sunnah Sarirah
Sunnah Sarirah ialah cara berfikir Nabi. Bagaimana dengan fikir Nabi ingin membawa semua umat manusia mendapat redha ALLAH. Dikisahkan pada suatu hari, 1jenazah yahudi diusung dihadapan Nabi untuk dikuburkan lalu Nabi menangis. Para sahabat bertanya kepada Nabi, Wahai Rasul mengapa kau menangis? Nabi menjawab aku menangis kerana tak sempat nak dakwah yahudi itu, maka kekal selama-lamanya lah dia dalam neraka ALLAH.

.

.

Sayu rasa hati apabila Maulid Rasul tiba. Adakah aku sudah mencapai kualiti sebagai umat Nabi yang boleh dikatakan umat Nabi. Berdosa aku, YaRabb datangkan nusrah dan ampunilah daku!

*nak menyelami Sunnah Rasul?dah berapa banyak buku sirah Nabi yang aku beli?(soalan untuk diri sendiri!)
**apabila Maulid Rasul tiba, aku teringat zaman sekolah dulu selalu dapat jemputan membaca berzanji di masjid dan surau. Alah, zaman muda-muda... Sekarang suara dah 'hilang', syok dengar orang baca pula..hehe.. Salam Maulid buat semua!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...