Mar 19, 2010

Selamat Ulangtahun ke-22 Syuk!

Mood:tenang,sejuk kerana hujan sedang turun
Emosi:gugup,berdebar-berdebar

.

.


3 hari lalu adalah Ulangtahun kelahiranku yang ke-22.

Alhamdulillah, Tuhan masih memberiku peluang untuk hidup di dunia ini. Tiada jaminan yang pasti untuk aku masih boleh menyambut ulangtahun ke-23 dan seterusnya.. bahkan jaminan untuk esok pun belum tentu ada. Maha suci ALLAH padanya tersimpan segala pintu hikmah.

Bertenang, Berfikir, dan Bertafakur seketika.

.

.

.

Terima kasih ayah, ibu, dan keluarga. Masih segar ucapan ibu saat aku 21 tahun. Usia ini adalah penentuan untuk mencorakkan diri. Memacu ke arah kebaikan atau sebaliknya. Nah! sekarang aku sudah 22. Ke arah yang tepatkah pacuanku?

.

.

Terima kasih diucapkan buat semua sahabat-sahabat yang sudi wish kepadaku. Tak kira lah samada menerusi sms, telefon, facebook atau pelbagai cara sekalipun. Aku amat-amat hargainya. Terima kasih semua! Aku doakan semoga kalian mendapat kebahagian dan ganjaran pahala daripada Maha Pemberi Pahala.

.

.

.

Usia meningkat. Aku mengimbau dan mula muhasabah diri. Apakah sumbangan diri ini selama aku hidup? Ah! malu rasanya. Fizikal, mental sihat namun sudah optimumkah penggunaannya untuk Agama dan Bangsa? Usaha agama semester ini rasa lemah sangat. Erm, adakah ini asbab kepada semua persoalan dan ujian yang aku rasa sekarang?

.

.

Melihat Syuk 2 3 tahun yang lalu, membuat aku senyum sendirian.haha... Tak disangka sampai begini perjalanan hidup aku. Aku akui, walaupun aku adalah bakal pendidik kecenderunganku sememangnya pada bidang networking dan bisnes. Salah ke? Bagi aku, ianya adalah umpama sekolah kehidupan dan aku belajar terlampau banyak perkara dengannya..terlampau banyak. Mungkin inikah hobi? dan aku dapat rasakan kepuasan dari sana, jatuh... bangun.. tergolek... bangkit semula.. Ah, itu biasa...
Tidak salah rasanya, aku dapat belajar menjadi lebih matang daripada sekolah kehidupan ini.

Aku mengenal apa itu pengurusan kewangan melalui Pakdi. Belajar menerusi CashFlow board game, mengenal diri dan belajar cara ingin keluar dari RatRace! Rupanya teori jauh sama sekali dengan praktikal..Apabila kau sudah 'tumbang', barulah kau percaya dan mengerti untuk aplikasi segala yang dipelajari.

Tatkala kau dipuncak roda, tak rasa akan jatuh kan?Hakikatnya, roda sentiasa berputar dan sampai masanya kau akan dibawah semula. Berada diatas untuk melihat bawah, berada dibawah untuk memacu keatas. Saat inilah aku kenal Pokli. Bertandang dan ziarah kerumahnya. Berkongsi cerita. Mendengar pengalaman. Mengutip kisah kehidupan. Kagum. Aku malu sebenarnya. Aku hanya seorang anak muda yang jahil dan baru mengenal dunia. Dari dialah aku belajar apa itu OD.. Apa itu emas.. Bagaimanakah cara menyimpan yang terbaik. Belajar dari kesilapan kan? Tak rugi. Apabila kau berada di puncak roda semula kau akan ingat, insyaALLAH akan ingat. Kesakitan itu perlu supaya kau menghargai kemanisan.

.

.

.

ALLAH sentiasa mengkabulkan doa hambanya yang meminta. Doa paling makbul adalah doa ibu bapa. Pasti makbul. InsyaALLAH.

.

.

.

Di saat ini, disamping memikul tanggungjawab sebagai pelajar untuk belajar. Tanpa disangka aku turut belajar untuk mengurus. Kekadang rasa tertekan juga, tapi jumpa kepuasan disana. Siapa sangka, aku sedang memasarkan DrDetox buat masa ini? Rezeki ALLAH yang pegang kan? Jika dulu, aku bekerja untuk orang lain..kerja untuk company orang.. Tapi kali ini, aku yang perlu mencorakkan sendiri. Semoga ALLAH membuka pintu rahmah seluas-luasnya..semoga dipermudahkan segala urusan dan keperluan hingga akhirnya. Aku ingin menebus maruah lalu yang sedikit tercalar! Aku malu pada diriku sendiri.

Harapan di umur yang menginjak ke-22 ini, aku berdoa ingin menjadi lebih kuat lahir dan dalam.
Semoga dijauhkan daripada sifat-sifat nifak, menjadi mukmin yang berguna, dijauhkan daripada penyakit-penyakit hati dan rajin memberi. Hidup ini untuk memberi kan?

Salam hormat buat semua, jika ada salah silap aku selama aku hidup 22 tahun ni aku mintak ampun, mintak maaf banyak2. Aku memang lemah, jahil dan penuh dengan kesilapan!***********

*
Terima kasih buat sahabat yang dah lama tidak menghubungi yang sudi mengucapkan salam hari lahir dan terima kasih yang tidak terhingga buat sms 'rumput'. Seriously, aku tergamam seketika saat membacanya. Lagu background pun amat best! Sememangnya hadiah ulangtahun yang tak dapat aku lupakan.

**Entry kali ni memang bersifat peribadi, Syuk menulis dari hati..haha..;p

***entry paling lama untuk ku taip...huhuu..

***Btw, hepy besday Syuk..dah besar kau rupanya..:)

Mar 15, 2010

Panduan Memilih Isteri

"Yang paling kukuh keimanan ialah berkawan kerana Allah, bermusuhan kerana Allah, cinta kerana Allah dan membenci kerana Allah." (Hadis Riwayat Tabarani dari Ibnu Abbas r.a)Mengapakah teruna memilih gadis jelita? Kata orang, gadis seperti ini menyejukkan serta menggembirakan hati. Betulkah begitu?

Gadis itu pada asasnya bererti wanita yang belum bernikah. Walaupun begitu, perkataan ‘gadis’ juga digunakan bagi menggambarkan kesucian seseorang wanita. Wanita yang sudah ternoda sebelum berkahwin digelar ‘sudah tiada gadis’ atau ’sudah tiada dara’. Umumnya, pengertian pertama iaitu wanita yang belum bernikah digunakan secara formal sedangkan yang kedua itu adalah gelaran yang diberikan secara berbisik-bisik.

Alam gadis merupakan alam yang paling manis bagi seseorang wanita. Semasa inilah seseorang wanita itu akan mencapai tahap mekarnya dan keayuannya. Pada masa inilah wanita itu mula dipanggil ‘bergetah’ jika kita hendak meminjam bidalan Soekarno. Bila dipandang, banyak hati lelaki akan tergoda. Ada gadis yang ‘boleh tahan’ dan ada gadis yang ‘tak boleh tahan’. Gadis yang ‘boleh tahan’ biasanya dianggap manis tapi tidaklah jelita. Yang ‘tak boleh tahan’ pula adalah gadis yang sungguh cantik menawan. Ramai lelaki yang tergoda kepada gadis ‘tak boleh tahan’ ini apatah lagi jika gadis itu sendiri pandai pula menggoda dan mempermainkan perasaan lelaki.

Tidak dapat dinafikan bahawa lelaki teruna sememangnya tertarik pada rupa dan bentuk fizikal gadis. Itulah yang menjadi asas mengapa mereka lebih memberi perhatian. Ada orang berpendapat bahawa gadis yang cantik lebih beruntung kerana lelaki melayaninya dengan lebih baik, mesra dan lemah-lembut.

Janganlah sekali-kali seorang lelaki berduaan saja dengan seorang wanita, melainkan dengan didampingi seorang muhrim. - Hadis Rasulullah riwayat Bukhari dari Ibnu Abbas r.a.


Biasanya teruna akan terpikat dan terpesona dengan kecantikan si gadis dahulu, kemudian barulah si teruna menyelidiki perangai si gadis. Ini menyebabkan ramai lelaki terperangkap, menyesal atau menderita, terutamanya bila sudah terlanjur dan tidak boleh berundur lagi sedangkan baru tahu bahawa si gadis itu teruk perangainya atau sudah ternoda.

Walaupun ‘mata yang belum berisi pengalaman’ itu tertarik pada rupa yang cantik, sebenarnya jodoh bagi hati adalah hati juga, bukannya rupa. Maksudnya pada akhirnya gadis yang hatinya paling suci sesuci hatinyalah yang dipilih oleh teruna untuk dikahwini.

Berikut adalah petua-petua sekiranya anda ingin memilih gadis jelita menjadi isteri anda:

Elakkan Dari Berkawan Dengannya

Dengan merapati dan berkawan dengan si gadis, kecantikan hati ini sebenarnya sukar untuk dinilai oleh lelaki. Selalunya yang dilihat semuanya ‘baik, sopan dan elok’ apatah lagi pada masa itu sang teruna sedang mahu, dia hanya nampak yang elok. Si gadis pula mungkin hanya berpura-pura jadi baik dan sopan untuk memikat teruna. Itulah sebabnya ada yang membidalkan bahawa:

‘Yang bercahaya tidak semestinya emas’ dan ‘Yang cantik tidaklah semestinya permata’. Maka elakkan dari berkawan dengannya untuk mengelakkan anda dari terpesona dan terpedaya. Di atas kejelitaan yang tiada tara bergantunganlah kehancuran yang tiada tara. (Bidalan ltali).


Lakukan Risikan Secara Rahsia

Kecantikan hati biasanya boleh dinilai oleh pengamatan rahsia si teruna bersama keluarga teruna terhadap si gadis. Risikan rahsia ini adalah untuk mengetahui bagaimanakah tingkahlaku si gadis itu bila dia berada bersama keluarganya sendiri. Adakah si gadis dari jenis yang suka berjalan, bergaul bebas, atau suka menolong ibunya memasak, rajin berkemas dan taat dalam beribadat akan dapat ditentukan dengan lebih jelas.

Pihak teruna juga boleh mengetahui perihal moral si gadis dengan menyelidiki ke manakah si gadis itu suka pergi di hujung minggu atau di masa lapangnya. Jika dia gemar pergi ke tempat yang kurang baik, besar kemungkinan dia mempunyai sifat-sifat yang kurang baik pula.

Kejelitaan dan kegembiraan tidak akan bersatu lama. -Goethe

Walaupun pada asasnya cara menyelidik begitu, atau dipanggil ‘merisik’ ini tidak begitu disukai oleh si gadis sendiri, ia adalah jalan yang dianggap lebih baik dari cara berkawan dengan si gadis, membawanya ke mana suka, dan ‘menyelidik’ dengan bertanya pada gadis itu atau hasil memperhatikan tingkah lakunya di depan mata.


Cari Yang Duduk Bersama lbu bapa

Sebenarnya alam gadis terdedah kepada pelbagai gejala yang tidak begitu menyenangkan. Terdapat lebih banyak unsur negatif dari yang positif di luar rumah, malah, bagi sesetengah keluarga ianya berlaku dalam rumah sendiri. Si gadis, yang masih dalam peringkat belajar hidup mudah terpengaruh kepada unsur-unsur negatif yang boleh merosakkan kesuciannya serta kebaikan perangainya. Ini kerana unsur-unsur negatif biasanya memberikan keseronokan dan nikmat tetapi kenikmatan ini berakhir sebentar saja disusuli pula oleh sesalan dan kemuraman mungkin seumur hidup.

Wanita jelita tidak bernasib baik dan teruna yang bijak tidak cantik. - Bidalan Cina


Cari Yang Pandai Mengurus Rumahtangga

Pada zaman sekarang, masa remaja si gadis bererti masa sebagai pelajar sekolah menengah, pra-universiti dan pusat pengajian tinggi. Bagi gadis-gadis ini, masa untuk mereka belajar menjadi ‘wanita’ dari ibu adalah amat terhad, jika ada, praktikannya hanya dalam jangkamasa pendek. Kesempatan untuk berada di dapur amatlah terhad pada hujung minggu serta semasa cuti. Akibatnya, semakin ramai gadis yang berorientasikan kerja makan gaji dan tidak berorientasikan mengurus rumahtangga.


Cari Yang Hormat Kepada Orang Tua

Selidiklah apakah dia gadis yang tahu menghormati orang tua. Ini penting kerana dia nanti akan bersua, bertandang ataupun duduk bersama ibu bapa anda. Walau betapa cantik pun dia, jika dia tidak menghormati ibu dan bapa mertuanya, dia akan menyebabkan anda menjadi serba-salah dalam menangani kehidupan anda.

Kejelitaan wanita, gema hutan dan pelangi, akan wujud sebentar saja. - Bidalan Jerman


Cari Yang Pandai Menjaga Kehormatan

Hal ini juga dapat diperhatikan di kalangan gadis-gadis yang tidak begitu berjaya dalam pelajaran. Lebih ramai yang suka bekerja makan gaji dari membantu lbu di rumah atas alasan meringankan beban keluarga. Bagi gadis yang mudah ‘lupa’ masa inilah mereka akan jadi rosak. Mereka akan keluar dengan lelaki tanpa segan silu, mula memakai pakaian yang ketat dan menjolok mata serta belajar berbagai cara dari rakan sebaya untuk memikat lelaki. lbubapa yang tidak mengawasi gerak-geri anak gadisnya mungkin akan menyebabkan gadis itu menjadi gadis murahan.


Cari Yang Tidak Bebas Dengan Lelaki

Pada zaman dahulu, ada ibu bapa yang sengaja tidak menghantar anak perempuannya ke sekolah. Takut nanti jadi perempuan jahat akibat dapat bergaul dengan lelaki secara bebas. Bila zaman semakin moden, pemikiran cara ini dianggap sudah usang.

Ramai pula menganggap adalah lebih baik bagi wanita bersekolah asalkan saja di sekolah dia dilengkapi dengan input tatasusila dan adat apatah lagi agama.

Wahai si jelita jangan banggakan wajahmu, ianya hanya tamu yang akan berundang beberapa hari saja.- Bidalan Hindustan


Cari Yang Didikan Agamanya Cukup

Beredarnya zaman perlu mengambil kira faktor sekeliling si gadis. Jelas pada kita bahawa cara hidup gadis sekarang sudah jauh berbeza berbanding gadis satu atau dua dekad silam. Namun, dari sudut nalurinya adalah sama saja. Zaman gadis adalah zaman mencari identiti dan cuba mengekalkan identiti itu. Jika terdedah dia kepada yang buruk maka buruklah jadinya. Walaupun begitu, gadis yang mendapat didikan yang baik besar kemungkinan akan menjadi wanita yang berguna kepada negara dan agama malah boleh menjadi contoh teladan sama ada kepada wanita mahupun lelaki.

Kadangkala lebih baik wanita buta dari wanita yang terlalu jelita. - Bidalan Serbia

Cari Yang Berpegang Teguh Pada Suruhan Agama

Ada empat sebab utama mengapa teruna memilih seseorang gadis, kerana kecantikannya, kerana hartanya, kerana keserasian taraf dan kerana agama. Yang akan membahagiakan ialah memilih gadis yang beragama.

Dimanakah letaknya nilai gadis yang cantik? Letaknya ialah pada keimanan gadis itu. Jika dia cantik dan dia pula beriman, berharta dan setaraf pula, maka dialah yang masuk ke dalam kategori gadis yang ‘tak boleh tahan’. Tapi sedarlah, dia akan memilih lelaki yang baik-baik pula!


Bertunang Jangan Lama

Bila anda sudah melamarnya, jangan tunggu lama-lama. Nikahlah dengan segera kerana gadis jelita, ramai yang ingin menggodanya. Elakkan dari membawanya ke sana-sini kerana ini akan menerbitkan cemburu di hati lelaki yang jahat serta membahayakan keselamatan si gadis.

Petua orang tua-tua, kalau boleh, semasa bertunang perlulah berahsia, semasa bernikah perlulah dihebahkan agar semua orang tahu.

Katakan kepada wanita bahawa dia jelita, dan syaitan akan mengulangi kata itu kepadanya sepuluh kali. - Bidalan Itali


Kahwini Dia Ketika Usianya Masih Muda

Hal lni mungkin dianggap satu kontroversi oleh ramai orang tapi ia merupakan kebenaran yang sukar untuk dinafikan. Mengahwini gadis jelita ketika umumya masih muda remaja dapat membantunya agar selamat dari godaan dan gangguan lelaki yang tidak bertanggungjawab. Ramai gadis jelita yang telah rosak kerana merosakkan diri atau dirosakkan. Ibu bapa seharusnya melepaskan anaknya untuk dikahwini lebih awal dan jangan membuat alasan bahawa anaknya masih belajar atau baru bekerja.

Seorang gadis, sama ada dahulu ataupun sekarang, layak berkahwin blia dia sudah berumur kira-kira 13 tahun. Ramai orang mungkin berflkir anda gila mengahwini gadis semuda itu, tapi siapakah sebenarnya yang gila jika gadis jelita seperti ltu besar kemungkinannya akan ternoda? Cuma, ibu bapa patutlah mempastikan bahawa anak gadis mereka mendapat suami yang baik serta bertanggungjawab.

Wanita jelita yang kurang bernasib baik akan berjumpa lebib ramai pencinta berbanding suami.- Bidalan Jerman

Elakkan Dari Terlalu Cemburu

Memang sudah menjadi adat dunia, gadis yang cantik jelita memang menjadi idaman teruna, suami orang mahupun duda. Elakkan dari menaruh perasaan cemburu. Yang penting ialah sejauh manakah anda telah bertindak untuk memilikinya. Bila si gadis telah menjadi isteri anda, didiklah dia agar dia menjaga kehormatannya serta taat pada agama.


Layan Dia Dengan Baik

Walau betapa jelita pun dia, seorang gadis tidak memandang pada paras rupa anda. Yang penting bila anda berkahwin dengannya ialah cinta anda kepadanya. Cinta bukan bermakna anda mahu ambil bulan bawa ke ribanya atau selalu melakukan seks dengannya. Cinta pada wanita ialah memahami jiwa mereka dan melayani mereka dengan baik. Bila dia sudah cinta pada anda seluruh jiwa raganya, dia tidak akan mudah tergoda dengan lelaki lain. Dia akan hanya anggap anda sebagai pengarang jantung dan buah hatinya.

Kejelitaan wanita yang tidak berguna itu ibarat racun dalam cembul emas.- Bidalan Tamil


Bertanggungjawab

Walau betapa jelita pun dia, seorang gadis mahukan lelaki yang mampu menjaganya dengan baik, menguruskan kebajikannya serta memimpinnya menjadi wanita yang baik serta taat pada agama. Lelaki yang mereka mahukan ialah yang bertanggungjawab terhadap anak-anak serta menghormati pula ibubapa si gadis.


*Berjaya dilakukan saat ini?

Mar 14, 2010

Di Johor

Bismillah,

.

.

.

dah sampai Johor.

mula perjalanan tengahari tadi, sampai rumah jam 7petang.

Penat. Dah lama rasanya tak rider jauh-jauh. Ah! alasan je semua tu Syuk. Hakikatnya, kau tak feel dengan perjalanan jauh kau tadi.

.

Sampai je tadi, ibu dengan ayahku ada di kedai. Usai aku solat maghrib, mereka pulang. Melepaskan rindu. Menumpahkan sayang dan pelukan mesra pada ayah dan ibu.

Banyak perkara ingin dikongsi bersama! Ah! rasanya cuti ni macam singkat walaupun nampak baru bermula. Terlalu banyak perkara ingin diatur dan ingin dilaksanakan. Benarlah, melihat wajah ibu ayah itu suatu kebahagian.

Usai Isyak, majlis sambutan maulid Rasul di surau tamanku. Seperti biasa, dimulakan dengan bacaan berzanji. Buat aku teringat yang aku pernah berada di pentas itu untuk sebab yang sama. Zaman dah berlalu kan? Manis untuk dikenang.

Jam 2pagi, aku terjaga dari tidur. Rasa tak boleh tidur semula pulak. Ambil kunci motor, menuju mapley dan layan game Arsenal malam ni. Best! Rasa dah lama tak dapat buat macam ni..hoho~

.

.

.

Rancangan ahad?

menghabiskan bacaan 'Memoir Seorang Guru'. Syuk mula mahu mencari cermin diri sekarang.


Malamnya mungkin aku ingin ke Energy Cafe di Setia Tropika JB. Menghabiskan LP yang ada? Hahaa...disamping berjumpa dengan sahabat-sahabat disana.

.

.

Moga cuti kali ini lebih bermanfaat buat diri ini.

Assalamualaikum.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...