Untuk renungan dan amalan bersama..
Di dalam lapar ada 10 kebaikan dan dalam kenyang ada
10 kemudaratan.
LAPAR : menjernihkan hati, mencerdaskan otak, dan
menerangi pengelihatan hati
KENYANG : menyebabkan kebebalan, membuatkan hati buta
LAPAR : merasai kelazatan berzikir kerana hati lembut
dan bercahaya.
KENYANG : zikirnya hanya di lidah dan hati tidak
merasa apa-apa, hatinya tertutup daripada cahaya
Allah.
LAPAR : menyebabkan hilang rasa angkuh dan ego. Di
saat ini rasa kehambaannya pada Tuhan adalah memuncak,
hatinya akan tenang.
KENYANG : tidak merasa kebesaran Allah, rasa ketuanan
akan memenuhi hati.
LAPAR : tidak melupai bala Allah. Orang yang berakal
cerdas akan mengingati bala di Akhirat apabila melihat
bala di dunia.
KENYANG : menyebabkan seseorang itu lupakan kelaparan
dan lupa bala Allah.
LAPAR : mematahkan hawa nafsu terhadap segala bentuk
maksiat kerana lapar akan melemahkan nafsu.
KENYANG : mudah mengikut nafsu kerana kekenyangan
adalah pintu kepada syaitan untuk masuk ke dalam hati
manusia.
LAPAR : kuranglah tidurnya dan mudah untuk bangun
KENYANG : akan merasa mengantuk kerana gas yang
dihasilkan oleh pencernaan makanan Meruap ke otak.
Otak kekurangan oksigen.
LAPAR: mudah untuk mendapat khusyuk dalam ibadah
kerana pintu godaan syaitan tertutup.
KENYANG : syaitan makan mengganggu ibadahnya
menyebabkan ia tidak dapat menumpukan hatinya pada
Allah.
LAPAR : terhindar daripada banyak jenis penyakit
kerana kebanyakan penyakit berpunca daripada kandungan
makanan yang dimakan.
KENYANG : mengundang pelbagai jenis penyakit seperti
diebetis, taun dan lain-lain.
LAPAR : menjimatkan perbelanjaan di kala kegawatan
ekonomi kerana dapat mengurangkan perbelanjaan
terhadap makanan.
KENYANG : sudah tentunya memerlukan perbelanjaan untuk
mendapatkan makan bagi tujuan ini sedang negara
menghadapi krisis ekonomi yang hebat.
LAPAR : menyemai rasa kasih sayang pada insan lain
terutama fakir miskin dan anak yatim.
KENYANG : tidak merasai kesusahan orang lain
seterusnya
menyebabkan hilang kasih sayang di hatinya.
No comments:
Post a Comment