Feb 13, 2011

Hargailah kawan selagi dia ada

kawan itu umpama buku
tak tau jika tak dibaca
bila dibaca belum tentu kita paham
kalau kita paham belum tentu kita ingat
maka cukuplah sekadarnya
apa yang kita tahu,faham dan ingat
yang penting, kita menghargai
apa yang kita perolehi

P/s: Dalam berkawan itu, kadangkala berselisih faham membantu lebih mengeratkan lagi persahabatan. Adakah perkara yang sama berlaku dalam bercinta seterusnya perkahwinan? Tolak ansur paling utama dalam apa-apa perkara. Oh..bercintalah puas-puas selepas berkahwin!

16 comments:

Cikgu Fikri said...

yup..

kwn itu perlu dihargai dgn sebaiknya...

erm, td abg ada kata kt netry fiq ada salah?
salah yg maner satu?
tak faham..uhuhuhuh :)

student said...

yeah, thats right...:)

abang dah bagitau pada entry fiq..cuba semak semula..hehe

Cik Jari said...

wah....like.....

kawan itu umpama buku
tak tau jika tak dibaca
bila dibaca belum tentu kita paham
kalau kita paham belum tentu kita ingat
maka cukuplah sekadarnya
apa yang kita tahu,faham dan ingat
yang penting, kita menghargai
apa yang kita perolehi


errr,awk,,,,yg seksi tuh cuma gamba katun...takpe kan??? katun je...bukan manusia....ke tetap salah??

♥aNn HerY♥ said...

(thumbs up)
kdang2 mengingatkan dan diingatkan sgt2 penting kan??
tiada hubungan yg xde sengketa...
sedangkan lidah lagi tergigit..=)

adele said...

nice template..simple.
bg sy berkawan jgnlah berlebih-lebih
krn kelak bila mereka sedar akn klemahan kita mereka akn menjauh..
ntahlah, bila brckp psl kwn ni perasaan x sama dah mcm dulu2..
dah tawar hati dlm berkawan..

Lady SharpShouter said...

sukanya ayat2 tu.sngt simple dan bermakna.bila berkawan mmg kena bnyk toak anasur.kll takat nak ikut kepala sendiri, mmg tak ke mana lah kan.

Mak Su said...

dlm bersahabat, jgn suka peleceh kawan, dan janganlah gatal sangat nak jadik spokesperson kepada kawan anda, dun think that you are big, be humble all the times :)

echah mashuri said...

:).suka entri nih.hehhe..betul2.baca xsemesti faham ape isinya:)

student said...

cik jari,

hebat lagi kamu..btw, thanks for ur comment..:)

student said...

Ann Hery,

saling mengingati maksudnya kita saling menasihati, saling menasihati bermaksud kita saling menyayangi sahabat-sahabat kita..:)

student said...

adele,

hakikatnya susah mahu mencari sahabat yang boleh menerima kelemahan kita. apabila dah jumpe, hargai lah dia..:)

student said...

Lady Sharpshouter,

kita hidup di dunia ni saling memerlukan.. kalau nak ikut kepala sendiri je tak kemana lah..:)

student said...

Mak Su,

nasihat yang baik tu..:)

student said...

echah mahsuri,

baca-->faham-->ingat...:)

ustaz Mad said...

yang penting kita tahu bezakan kekasih, sahabat dan kawan... semua membawa makna tersendiri, fikir fikirkanlah... ALLAH s.w.t jua maha mengetahui segala galanya... ;-)

ahsfantasy24 said...

i love my friends :)


Terbaru:
Kamu yang sepatutnya terdahulu mengerti
Roda kehidupan berkisarkan penerimaan jiwa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...