Feb 23, 2009

Semingguku..

Bismillah,

hampir seminggu tiada entry baru..keadaan fizikal aku yg xbrape shat watkn ak xbrape sedia tuk menaip. Maafkan aku...


16,17Februari
Aku menjadi antara yang terawal smpai ke kuliah. Memang dah jadi azam aku tuk semester ni,nak score pointer tinggi lg dpd sem lpas.. Semester ni, aku rasa 'semangat semcam'. Berkobar-kobar. aku teringt zmn2 aku skolah dulu... stdy sesama ngn geng2 aku...perghhh..best giler...susahnye nak dpt mcm dulu...huhuuu... aku tau aku bleh buat..cume aku perlu betul2 jaga pengurusan masa aku jer...manage my time.. aku harap semngt ni berterusan.

18Februari
Kepala aku rasa pening sesangat...pas subuh je 'tumbang' semula coz sakit sesgt.migrain mungkin? aku xhadir ke kuliah arinih...abis rekod kedatangan aku...xmai kuliah...sbnrnye, kalo nak ikutkan dah berminggu-minggu gak aku rasa pening mcm ni...tp tahankan je...pnin je, mkan panadol. kalo nak ikutkn dlam salasilah family aku, belah ibu aku mmg ada pnykit ni. mungkinkah mengalir pd aku?

aku ke klinik. kalo ikut aku mmg xnak...tp, pas rumate ak ngn bro mustakim desak suh g check gak aku pegi jelah...kalo ikut bro mustakim, die suh aku pegi check kat specialist terus..bro mus kata, "yelar, ko kan ada 'medical card', ko check je pastu mntk warded company akan byarkn tuk ko..." best je cdgn tuh..tp xnakle aku..takuttt..hehe..

maka, stlh aku diperiksa di klinik kshtn bngi nih, doktor yg pekse aku tuh pun pesanlah kat aku, cmni la lbh kurng die ckap, "sy bg awk ubat yg 'agak kuat' nih..pas mkan bnyk2 rehat k..toksah stress2 n pk memcm..pas mkan tdo jer".die tmbh lgi, "jgan pk bnyk2, tdo kene ckup" Aduyai...pe mksdnye nih? adakah aku termsuk dlam golongan yg slalu tensen2..? haha..

Kalo nak ikutkan, bile pk2 blik tul gak pe doktor tu bgtau.. sjak aku running biz as part time incme aku dsmping stdy nih..masa harian aku mmg btul2 pack...kpala otak kekdg jdi serabut...masa tdo sehari biase dlam 4jam je..nak cover stdy...cover asgnment...cover network...cover bisnes...adusss...pnin2...xpe2...jika ni hrga yg perlu dibayar, aku akan laluijuga semua ni..

solusi drpd tu, aku susun blik 'time management' aku. pastikan sehari tdo 6 jam..kalo lbih lg ok la kann..hehe..

19Februari
pg tu, aku rasa sihat dah...kepala rasa ringan, xde pening2 dah..ye lar...dok tdo je..hehe..arini aku g ukm. ada pertandingn khat terbuka ukm. memula aku mmg xnak msuk, tp abg tenang, abg aizat ngn hafiz ajak2 die kata g je lah tuk pnglmn dulu...aku pun dgn perasaan 50-50 gak masa tu g jelah...ye lah...khat yg dipertandgkn 'khat tuluth'. aku dah la xbrape fham sgt kaedah die...kurang berlatih..lgpun rasanya last aku msuk pertndgn yg besaw seumpama mcm ni masa sekolah dulu la kot...rasa berdebar2 tu ada la...umpama mengacu senapang tnpa peluru..namus, dgn niat nak belajar aku msuk je lah..alhamdulillah, tulisan aku sepadan la dgn latihan aku..aku rasa kalau aku gigih berlatih xmustahil leh menang tuh!hehe...

abis je dri ukm, pas pnympaian hadiah sume lbih kurng dlam pkul 3 aku blik ke ipis. wat pngtahuan sumer, minggu ni adlh 'minggu bahasa melayu' peringkat ipis dan pd ptg ni diadakan prtndgn nyanyian rakyat. dak2 kelas aku turut serta. sesampai je kat dewan prtndgn, zaiditerus pnggl aku bgtau suh main 'bongo'..."syuk, kte nak perform 4 lagu ni...tuk lagu ni ko main masri, pastu inang...pastu masri...last skali zapin.." hohohooo...best giler ...dtg2 je terus naik...aku tawakal je, doa2 moga dimudahkan..alhamdulillah sumenye berjalan lancar...menang leh dpat no 1 lak..hahaaa..mcm xcye lak..sbgai penghargaannye, ktorg akan performe isnin ni smpene mjlis penutupan minggu bahsa melayu...moga2 dipermudahkan..

20Februari
Kuliah Ust Razak, bincang bab israilliyat lgi...rujuk e-book arab...baca arabic trnslate BM...aduyai...fenin gak kpale nak baca..tp, nak xnak kene biasekn gak.. yelar...dah major arab...nk xnak nti kat skolah pun ngadap gak kan?drpd pnin2 kat skolah nti xtau nak ngajar bdak2 cmne baik pning2 masa skrg kan?hehehe...

ptg tu aku dpat 1 call drpd sorg downline cbc aziz, zulhrmi namanye...die kata nak jmpe aku..mntk aku wat talk...die nak bwak jmpe sorg leder besar...aduyai..kalo org besaw2 ni bukan aku xnak jmpe..kalo leh bior ada che din(upline cbc aku) skali g dgn aku...coz che din rapat dgn bos..bnyk detail psal data2 detail syrkt die tau..aku tau skit2 je...kalo dlam2 xtau sgt ler..tp, coz che din n d others leader sume xde coz diorg g indonesia minggu nih, maka aku pun kata 'ok' jelah..janji nak jmpe esok...kat kota damansara...jantung dah mule berdebar2...mula pk pe nak present..(*maybe fact yg wat aku cuak coz si zulhrmi tu bgtau leader besar kot..?)

21Februari
Pg ni kuliah Darussyifa' dibatalkan atas sebab2 teknikal..tngu2 dri jam 8pg smpai 10.30pg ust xdtg last2 bgtau kelas batal...frust gak..tp, redha je coz mesti ada hkmah punye kan?

aku blik bilik, bukak pc...online jap...bukak file2 cbc aku...even aku dah hmpir setahun join, aku baca je lgi sekali lalu..dlam pkul 12.30 aku gerak...rncng nak g dgn abg azmil, ajak dier..coz yg aku nak jmpe nipun bwah leg dier..tpi, die leh kata xleh lak...dgn bermcm2 alasan...frust gak aku..kata thari panas lar..pape lar..huh..pe leh wat...aku g jelah sesorg...

smpai kota damansara lbih kurng pkul 1lbih...nama prospek yg zulhrmi temukan dgn aku ni 'pakngah', umur 51.. fuhhh...ckap mmg 'kemas' lah..luas pnglman.. aku dimaklumkan die mmg fulltime wat MLM...incme sebulan ratus ribu..erk..patut le zul nak sgt kalo leh otai2 besaw yg turun...ye lar...bygkn, seorg pemuda yg berumur 21 tahun yg bnus sebulan bru dlam 5-6k jmpe ngn sorg 'org lama' berumur 51tahun yg katanye incme sebulan ratus2 ribu...pe jdi? aku present jelah mcm biase...do my best

tp, jujurnye aku mmg xbape puas ati dgn presentation aku kali ni...ye lar...aku xabis terang tntang sesuatu perkara tu pakngah ni dah mntk skip...die kate dah fham.. adusss...masa ak present pun 'larikan pndgn'...mmg kalini dlam 40% je aku dpat xplainkan..yg lelain rasabye mksud xsmpai...huhuu...

solusi yg ak fikirkan...mungkin dlam bulan 3 ni group aku akan wat talk..ak mntk che din jdi talker..kmdn jmput pakngah tuk dgr lgi..hopefully dpat closing dier...eheheee.. aku dpat suatu pnglmn bru...ni yg wat aku syok ngn bisnes ni...dpay jmpe dgn bermcm2 jnis org...dpat membina kesabaran aku...:)

On d way dri kota damansara ke bngi hujan lebat...abis lencun aku..huhuu...aku smpai ipis tika azan mghrb sdang berkumandang..

*sesapa nak tau detail psal bisnes yg aku wat tu, leh klik sini!

22Februari
Badan rasa penat...semalam aku kehujanan...sepetang diatas motor bermandi hujan.. lpas subuh aku sambung beradu..kuisytiharkan harini sbgai hari tuk aku berkhdmt tuk diri sndri..memanjakan diri sndri..aku semak2 life aku seminggu nih bnyk dihabiskan 'servis' tuk org lain...salah ke nak rest tuk diri sndri?

sesaja ingin aku nilai masa aku habis kat mana...ermm..moga2 dlam pejua keadaan aku...samada masa susah..senang...sibuk dan lapang aku dapat sentiasa berusaha untuk taat perintah agama...moga aku dpat amal...kekwn sume pun dpat amal dn sampaikan..



4 comments:

Mohd Khairul Naziri said...

korg2 tolg nsht si syukur ni
rjn y amat nih bhye ats kshtn diri

acax said...

awak nie.. rehat la cukup2..

cik nilam said...

salam. kije la byk2 lagi. lgpun mmg kewajipan kita sentiasa mendahului masa. :)

EiYa sUmAiYaH said...

salam...

ai awak ni, keje2 gak, tp dri kene jaga...jgn tension2...tngok, doktor da bg ubat yang kuat daa..huhuu..

nway, i respect ur new mission 4 diz sem..keep it on...moga dapat pointer yg bgus..

em..

lg... dalam kesibukan kite jgn lupekan tggungjwab utk agama...

last but not least..

take care alwaiz fren..

keep in touch..!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...