Feb 5, 2009

Bilakah tangisan akan berakhir?

Bismillah,

Palestin menangis lagi. Hari demi hari, kekejaman masih terus berlaku.. belum nampak lagi tanda-tanda akan berakhirnya kekejaman ini. Permulaan tahun baru 1430 Hijrah, umat Islam di Palestin menyambut tahun baru dengan bedilan-bedilan dan serangan-serangan Yahudi Laknatullah.. kasihan mereka... mereka semua adalah saudara-saudara kita... ya.. saudara-saudara kita..semua umat Islam itu bersaudara..


Apakah sebenarnya peranan kita sebagai saudara seagama? Aku sendiri terkedu seketika pabila mendapat soalan ini... Satu soalan yang agak sukar dan 'complicated' tuk dijawab..

Daripada Abu Sa'eed Al-Khudri R.A beliau meriwayatkan; aku mendengar Rasulullah S.A.W pernah bersabda: Sesiapa dari kalangan kamu melihat kemungkaran, maka hendaklah dia mengubahnya dengan tangannya. Andai tiada kemampuan, hendaklah dia mengubahnya dengan lisannya, dan jika tidak mampu juga hendaklah dengan hatinya. Dan demikianlah selemah-lemah iman. [Hadith riwayat Muslim]

Sahabat-sahabtku sekalian,
Apakah sebenarnya peranan kita semua? Setelah lama melihat pada perkembangan semasa, membaca, mengkaji serta merujuk kepada ustaz2 dan orang alim maka sukalah disini untuk dikongsikan buah fikiranku bersama kalian..

1.MENGECAM.
Tindakan yang boleh dilaksanakan adalah dengan mengecam, membantah, menyuarakan kebencian terhadap kekejaman yang dilakukan terhadap bumi Palestin. Ini boleh menjadi bukti kepedulian kita terhadap isu Palestin

2.MENCEGAH.
Tindakan ini boleh diertikan dengan menyekat diri daripada secara langsung atau tidak langsung terhadap penyumbangan dana ketenteraan Yahudi. Boleh juga ditafsirkan sebagai boikot, namun aku tidak mahu mengulas panjang mengenai perkara ini kerana shbt2 rmai yg telah maklum mengenainya...Lebih berminat untuk membincangakn tentang tindakan yang ketiga..iaitu;

3.MENGUBAH.
Ini merupakan tindakan pada fikiranku mampu mengubah menangani masalah kekejaman di bumi palestin seterusnya memberi kemenangan kepada umat Islam di seluruh dunia. Al-Quran menjelaskan orang Mukmin itu menjadi pembantu kepada Mukmin yang lain... hadis nabi pun ada memberitahu yang mafhumnya; Umat Islam itu bersadura... namun...ingin ku tanyakan secara tulus dalam diriku dan sahabat-sahabat sekalian...adakah dirasakan dalam diri kita saling bersaudra antara satu sama lain? masih wujudkan rasa itu? Apa tugas bersaudara? Adakah kita saling ziarah menziarahi antara satu sama lain...? bagi Mukmin yang jauh pula, adakah kita ada mendoakan mereka..?

Umat Islam pada hari ini 'kebanyakannya' mementingkan diri sendiri. Kita ramai tetapi seperti buih-buih di lautan yang pecah berderai apabila berlabuh di pantai..alangkah malang dan sedihnya..

Negara Palestin dikelilingi oleh negara Islam yang ramai namun tiada negara yang mampu bangkit untuk membela.. sedih untuk dikatakan..itulah kualiti umat Islam yang ada pada hari ini...itulah kita semua...

Jadi, marilah kita berubah kepada Islam yang sebenar..mengamalkan agama yang sebenar.. menjadi Mukmin yang realiti bukan hanya Mukmin Ilusi (meminjam kata-kata SaifulIslam).. IbuBapa mendidik anak-anak menjadi anak yang soleh dan solehah..Jangan jadikan mereka Yahudi, Nasrani, atau Majusi... Kita yang mukallaf, amalkan sunnah-sunnah nabi... kerana apabila sunnah tidak diamalkan maka bid'ah akan muncul... tingkatkan iman kita dengan amal ma'ruf dan nahi munkar.

Kejayaan umat Islam bermula dari diri kita sendiri. Semua orang berperanan dan perlu bertanggungjawab.. Semua orang perlu amalkan agama dengan sempurna. Apabila semua orang mengamalkan agama dengan sempurna, maka rahmat ALLAH akan mencurah-curah pada kita semua..Apabila rahmat turun, maka nusrah dan pertolngan ALLAH akan memberi kemenangan pada kita.

Masihkah sahabat-sahabat sume ingat pada peperangan Badar? Ya.. 313 orang kaum Muslimin menentang 1000 orang Musyrikin.. pada peperangan itu ALLAH telah memberi kemenangan pada kaum Muslimin. Tidakkah kita terfikir mengapa terjadi demikian? Sahabat-sahabatku yang dimuliakan... dijadikan peperangan itu bukan sekadar cuma-cuma menjadi sejarah sahaja...itu juga merupakan pengajaran buat kita iaitu dengan iman dan ketakwaan yang 'solid' pada ALLAH semestinya akan diberi kejayaan dan kemenangan insyaALLAH. Kaum muslimin ketika itu mpunyai kekuatan hati dlam meyakini pertolongan ALLAH kerana janji Rasulullah kemenangan akan sentiasa berpihak pada Islam.

Hari ini, marilah kita sama-sama perbetulkan amalan-amalan kita..perbaiki sunnah2 kita.. sunnah sirah, surah dan sarirah kita.. maaf untuk dikatakan, marilah kita sama-sama renungkan.. "kita mampu untuk sama-sama berhimpun menyuarakan ketidakpuas hatian kita atas kezaliman di Palestin, tpi brape orangkah yang mampu untuk sama-sama untuk menjaga solat berjemaah dengan cara yang diajar oleh Nabi?" Aku sendiri mengakui, lemah sangat keimanan dihati ni.. di tempat aku belajar sendiri ketika 'Malam untukmu Palestin' diadakan, 1rapat umum telah dilaksanakan pada malam itu yang dihadiri oleh semua palajar...penuh jalanan dengan pelajar berarak meluahkan protes..namun sedih sekali subuh esoknya saf-saf subuh masih kosong..adakah kita semua terlalu penat berarak sehingga kepenatan subuh berjemaah? Untuk menjaga perkara yang 'basic' masih bermasalah, sekiranya sampai seruan perang atau jihad mampukah mengangkat senjata melwan al-kuffar? keberanian datang dengan iman dan keyakinan yang teguh pada ALLAH..mimpikan syahid...percaya pada janji2 ALLAH...mimpikan syurga2..dan mengimpikan bidadari2 yang tidak jemu untuk dipandang..subhanallah!

sekadar perkongsian pendapat daripadaku, maaf sekiranya mengguris jiwa..namun selagi mana tidak ditulis, selagi itu kurasakan umpama berdosa pada umat ini... Marilah kita sama-sama jaga amalan kita... buat Muslimin jaga solat berjemaah, buat Muslimat belajarlah untuk menutup aurat dengan sempurna.. Terakhir daripadaku, rapat umum adalah cara untuk menimbulkan fikir kepentingan untuk membebaskan Palestin dari ancaman zionis, namun pembebasnnya adlah dengan ketakwaan daripada kita semua. jazakallah..


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...